Extra controle zelfstandigenaftrek

De Belastingdienst maakt bekend dit jaar aangiftes extra te gaan controleren op het recht op zelfstandigenaftrek.

Voor deze groep zijn extra hulpteksten in de online aangifte toegevoegd, om te helpen bij het juist en volledig invullen van het winstgedeelte.

Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten en regelingen, zoals de MKB-winstvrijstelling. Om te controleren of iemand ondernemer is voor de inkomstenbelasting, wordt gekeken naar onder andere omzet, de mate van zelfstandigheid en het ondernemersrisico.

Voor bepaalde aftrekposten geldt bovendien dat zij ten minste 1.225 uur aan hun onderneming moeten besteden, dit is het urencriterium. Aan het begin van de online aangifte brengt de Belastingdienst de OndernemersCheck onder de aandacht. Deze check geeft zzp’ers aan de hand van 20 vragen een indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Nieuw is dat dit jaar extra hulpteksten in het programma zijn toegevoegd. Zo verschijnt er een melding als de ondernemer een lage omzet opgeeft in combinatie met een hoog aantal uren die zijn besteed aan bedrijfsactiviteiten. Die combinatie ligt niet voor de hand waardoor er volgens de Belastingdienst hoogstwaarschijnlijk geen gebruik gemaakt kan worden van aftrekposten die afhankelijk zijn van het urencriterium.

Zelfstandigenaftrek bij lage omzet

Eind februari stuurde de Belastingdienst veel ondernemers die in de aangiften 2018 zelfstandigenaftrek hebben aangegeven, een brief over de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. Het gaat om brieven aan zzp’ers die in hun btw-aangiften over 2019 een jaaromzet van minder dan € 10.000,- aangaven. Vanwege deze omzet is de kans groot dat zij niet voldoen aan de voorwaarden voor toepassing van de zelfstandigenaftrek. Wanneer dit het geval is mogen zij de zelfstandigenaftrek niet toepassen.

Tip

Om te bewijzen dat je daadwerkelijk 1225 uur hebt besteed (directe en indirecte uren tellen mee) is het belangrijk dat je deze uren op een goede manier registreert. Neem contact met ons op voor meer informatie over dit onderwerp.

Bron: www.ikwordzzper.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *