Fiscale tips 2021

Beoordeel het gebruikelijk loon DGA naar aanleiding van coronacrisis

Ben jij directeur-grootaandeelhouder (dga)? Dan moet jij minimaal een ‘gebruikelijk’ loon hebben. Dit betekent dat jouw loon minimaal gelijk moet zijn aan het hoogste van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’
  • Het hoogste loon van de overige werknemers binnen de ondernemingen 46.000 euro (in 2021)

Extra tip: Heb jij vanwege de coronacrisis minder omzet in 2020/2021? In dit geval mag jij jouw gebruikelijk loon verlagen. Dit mag evenredig aan de omzetdaling. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Gebruik verhoogde schenkvrijstelling in 2021

De bestaande schenkvrijstelling voor kinderen én overige verkrijgers wordt in 2021 verhoogd met 1.000 euro. Per kind mag jij volgend jaar 6.604 euro schenken met deze crisismaatregel. Voor overige verkrijgers wordt dit 3.244 euro.

Opleiding of studie volgen? Doe het nog in 2021

Ben jij van plan om nog een opleiding te volgen, of een studie? Doe dit dan in 2020 of 2021. In deze periode zijn de kosten hiervan nog aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2022 vervalt de persoonsgebonden aftrek voor uitgaven voor scholing. In plaats hiervan komt de subsidieregeling STAP-budget.

Vraag de btw terug van niet betalende debiteuren

Heb je nog openstaande facturen waarvan jij zeker weet dat de debiteuren deze niet meer gaan betalen? Vraag dan de btw terug aan de Belastingdienst. Vanwege de coronacrisis kan het aantal niet betalende debiteuren in 2020 hoger zijn dan gebruikelijk. Het is in ieder geval mogelijk om een jaar na de uiterste betaaldatum de btw terug te vragen. Wanneer er geen betalingstermijn is afgesproken geldt er een wettelijk betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur door de debiteur. De btw kan jij terugvragen in de normale aangifte omzetbelasting. Het is belangrijk om de btw terugvraag in het juiste tijdvak te doen!