Belastingplannen 2020 | Prinsjesdag 2019 [BV]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Er zijn een flink aantal wijzigingen aangekondigd met betrekking tot de vennootschapsbelasting. Wat houden deze wijzigingen precies in?

 

Vennootschapsbelasting (Vpb)

In 2020 wordt het hoge tarief van de vennootschapsbelasting (Vpb) niet verlaagd, dit in tegenstelling tot eerdere plannen. Vanaf 2021 gaat het hoge tarief voor de Vpb wel omlaag, maar minder dan was gepland. Het hoge vpb-tarief geldt voor het deel van de winst vanaf € 200.000. Dit blijft 25% in 2020 en gaat in 2021 naar 21,7%.

Het lage tarief, dat geldt voor de winst tot en met € 200.000, gaat in 2020 naar 16,5% en in 2021 naar 15%.

 

Aanpassing belastingrente

Vanaf 1 januari 2020 wordt bij de vennootschapsbelasting geen belastingrente in rekening gebracht als

  • u de aangifte indient voor de 1e dag van de 6e maand na het tijdvak waarover de belasting wordt geheven (dit is meestal 1 juni) en,
  • de ingediende aangifte juist is.

 

Aanpassing innovatiebox

In de vennootschapsbelasting worden inkomsten die onder de innovatiebox vallen effectief belast tegen een tarief van 7%. Hiermee wil de wetgever innovatie stimuleren. Mogelijk wordt het effectieve tarief verhoogd naar 9%.

 

Einde betalingskorting Vpb

Als belastingplichtigen de verschuldigde belasting in één keer en niet in maandelijkse termijnen betalen, krijgen zij in bepaalde gevallen een betalingskorting van de Belastingdienst. Het kabinet wil deze betalingskorting voor de vennootschapsbelasting afschaffen per 1 januari 2021.

 

Conclusie

De kleine BV profiteert van de verlaging van het percentage vennootschapsbelasting. De grotere BV profiteert in 2020 minder van de maatregelen aangezien de vennootschapsbelasting niet verlaagd wordt voor deze groep.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]